Chlorofil – oczyszczanie i odkwaszanie organizmu
Chlorofil – oczyszczanie i odkwaszanie organizmu
Często chlorofil nazywany jest „zieloną krwią” lub „zielony barwnik”. Nazwa ta wzięła się z jego wpływu na poprawę dotlenienia wszystkich komórek organizmu. Ma to bezpośredni związek z jej budową, gdyż jest bliźniacza względem hemoglobiny- czerwonego barwnika krwi obecnego w erytrocytach.
Chlorofil wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Oznacza to, że na jego suplementację szczególnie warto zwrócić uwagę w okresie jesienno-zimowym kiedy często zapadamy na różnorakie infekcje. Zawiera on duże pokłady witamin A, B, D, E, co oznacza, że po odpowiednim czasie przyjmowania nie tylko zwiększy się ich ilość, ale poprawi się ogólna odporność, czy wydajność całego układu pokarmowego. Istotnym aspektem związanym z chlorofilem jest fakt, że w swoim składzie posiada on wysoką ilość żelaza. Jest to szczególnie istotne dla osób cierpiących na anemię. Suplementacja może im pomóc zwiększyć liczbę i jakość czerwonych krwinek. Ponadto znacząco zmniejsza poziom cukru we krwi, dlatego z powodzeniem mogą go stosować osoby chore na cukrzycę.
Chlorofile to związki chemiczne, które występują w roślinach jako ich barwniki. Odpowiadają one za wszystkie możliwe odcienie zieleni roślin, w tym warzyw i owoców. Im bardziej intensywna barwa, tym więcej witamin zostanie dostarczonych do organizmu. Oczywiście jeśli barwa jest naturalna, a nie sztucznie wytworzona. Dlatego bardzo ważne jest, aby kupować i spożywać produkty z pewnych źródeł. Kuszący wygląd i intensywne kolory to nie jedyne cechy chlorofili. Zdaniem dietetyków związek ten posiada magiczne właściwości.
Właściwości chlorofilu
- wspiera działanie układu odpornościowego człowieka,
- wspomaga oczyszczanie krwi, limfy i płynów wewnątrzkomórkowych,
- przyspiesza gojenie się ran,
- wspomaga utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,
- wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit,
- stymuluje regenerację komórek w organizmie,
- wspomaga walkę z bakteriami i wirusami,
- przyczynia się do ochrony i rozjaśniania cery,
- przyczynia się do redukcji żylaków,
- wspiera oczyszczanie przewodu pokarmowego z toksyn,
- przyczynia się do neutralizacji szkodliwych związków ciężkich w organizmie,
- wspomaga leczenie anemii,
- przyczynia się do usprawnienia procesów trawiennych, zapobiegając między innymi wzdęciom,
- poprawia funkcjonowanie wątroby i jelit,
- koi nerwy i wspomaga redukcję stresu,
- stymuluje wydzielanie hormonów u kobiet oraz przyczynia się do stabilizacji nieregularnych miesiączek,
- przyczynia się do pobudzania produkcji mleka u kobiet,
- reguluje procesy trawienia, wpływając na lepszą kontrolę wagi,
- usuwa nieprzyjemny oddech (chlorofil w sprayu) i zapach ciała,
- wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry (chlorofil w formie maści),
- chroni organizm przed niewielkimi ilościami substancji rakotwórczych,
- przyczynia się do hamowania rozwoju Candida w przewodzie pokarmowym.
To tylko niektóre zalety spożywania chlorofilu. Nie bez powodu mówi się, iż posiada on magiczną moc. Nie zaobserwowano szkodliwych dla zdrowia skutków ubocznych stosowania chlorofili.
Chlorofil chroni skórę
Chlorofil ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe. Przeprowadzone w 2007 roku badanie wykazało, że ekstrakt z chlorofilu zahamował rozwój infekcji pasożytniczymi grzybami Candida albicans. Stosowanie go zapobiega również rozwojowi wirusa opryszczki.
Chlorofil przywraca równowagę kwasowo-zasadową
Zakwaszony organizm jest chory. Niezmiernie ważne jest więc, aby do takiego stanu nie dopuścić, gdyż jest to środowisko sprzyjające rozwijaniu się patogenów. Najprostszą drogą jest spożywanie jak najmniejszej ilości produktów przetworzonych i cukrów, a jak największej ilości warzyw i owoców. Nieraz trudno jest o to odpowiednio zadbać, więc pomocny z pewnością będzie odpowiedni suplement z czystą porcją chlorofilu.
Chlorofil chroni przed stresem oksydacyjnym
Stres oksydacyjny to sytuacja zaburzenia równowagi pomiędzy wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami – antyoksydantami. Jeżeli liczba wolnych rodników rośnie, robi się niebezpiecznie, dlatego warto zadbać, aby do tego nie dopuścić. Przyczyn tego zjawiska jest wiele, np. życie w napięciu nerwowym, zanieczyszczenie środowiska, palenie papierosów czy zażywanie niektórych leków sterydowych, antykoncepcyjnych lub antydepresyjnych; jednak kluczowym czynnikiem powstawania stresu oksydacyjnego jest nasza dieta.
Źródła pokarmowe chlorofilu
Najlepszymi źródłami chlorofilu są warzywa zielone takie jak:
- szpinak,
- jarmuż,
- sałata,
- kapusta,
- rzeżucha,
- trawa pszeniczna,
- trawa jęczmienna,
- natka pietruszki,
- koperek.
Należy pamiętać, że w świeżych warzywach i owocach jest znacznie większa ilość chlorofilu niż w tych, które zostały poddane obróbce termicznej.
Czy chlorofil mogą pić dzieci?
Nie ma najmniejszych przeciwwskazań do tego, aby chlorofil w płynie mogły spożywać dzieci. Jednak zawsze warto zachować umiar i trzymać się ustalonych dawek. Suplementacja chlorofilu nigdy nie zastąpi zróżnicowanej diety, obfitującej w warzywa i owoce. Przed rozpoczęciem kuracji zawsze warto skonsultować się z lekarzem.
Chlorofil – zastosowanie w leczeniu
Chlorofil – zastosowanie tego składnika stanowi bezpieczne wsparcie leczenia wielu schorzeń – jest on bezpieczny, dokładnie przebadany i niemal pozbawiony skutków ubocznych. Całościowo wzmacnia on organizm, dodaje energii i usprawnia jego funkcjonowanie. Stanowi wsparcie w leczeniu oraz profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Co ważne, suplementy go zawierające mogą także wspomóc walkę z rakiem. Chlorofil ułatwia wydalanie szkodliwych związków chemicznych, pochodzących np. z dymu papierosowego, dzięki czemu skutecznie eliminuje część uszkodzeń DNA, które powodują substancje kancerogenne. Stanowi także całkowicie naturalny, lecz silny preparat przeciwzapalny, łagodzi więc przewlekłe bóle stawów. Chlorofil będzie więc uzupełnieniem terapii artretyzmu, ale także chronicznego zapalenia trzustki lub zapalenia zatok.
Osoby cierpiące na nadwagę powinny zdecydowanie zwiększyć jego udział w diecie, ponieważ oczyszcza on układ pokarmowy, pobudza rozwój prawidłowej flory bakteryjnej oraz prawidłową perystaltykę jelit. Dodatkowo, zmniejsza apetyt i pozwala zachować uczucie sytości na dłużej. Skutecznie łagodzi też przewlekły stres, na który w obecnych czasach narażeni jesteśmy codziennie. Chlorofil pozwoli uspokoić układ nerwowy i zredukuje szkodliwy wpływ stresorów na organizm człowieka.
Chlorofil skutki niedoboru i przedawkowanie
Przyjmowanie chlorofilu w płynnej postaci na pusty żołądek lub w zbyt dużych ilościach może powodować:
- biegunkę
- mdłości
- wymioty
- odbarwienie stolca
- skurcze żołądkowo-jelitowe.
Przeprowadzone badania modelowe pokazują, że diety bogate w chlorofil istotnie zmniejszają częstość występowania nowotworów wątroby i żołądka przy równoległej ekspozycji na związki rakotwórcze.
Z kolei niedobór chlorofilu może prowadzić głównie do zanieczyszczenia organizmu, problemów z jelitami oraz trawieniem. Zanieczyszczenie układu pokarmowego może skutkować niebezpiecznymi chorobami. Chlorofil jest to środek chemiczny, który nie występuje naturalnie w organizmie, więc obecność nie jest w nim konieczna. Jednak zwracając uwagę na jego pozytywne właściwości zaleca się jego stosowanie każdemu, kto chce być zdrowy, piękny i długo żyć. Picie i spożywanie chlorofilu niesie za sobą masę cennych korzyści i jest wskazane dla prawidłowej pracy naszego ciała.
Chyba każdy zgodzi się z twierdzeniem, że nic tak nie sprzyja w utrzymaniu odpowiedniej wagi, jak sprawny i oczyszczony układ pokarmowy. Zanieczyszczone jelita i zaburzona flora bakteryjna sprawiają, że organizm ma skłonności do zaparć i gazów. Stosując zielony chlorofil przyśpieszamy proces trawienia i pozbywania się zaległych resztek jedzenia oczyszczając jelita ze złogów.
Oczyszczanie ciała z pomocą chlorofilu:
- oczyszcza krew, limfę i płyny wewnątrzkomórkowe,
- eliminuje toksyny, metale ciężkie i wolne rodniki,
- usuwa pozostałości po lekach,
- pomaga oczyścić wątrobę,
- zwalcza i eliminuje bakterie patogenne, dezynfekuje i odtruwa,
Chlorofil niezbędny jest dla ludzi, którzy z jakiejkolwiek przyczyny nie otrzymują światła słonecznego, np. pracownikom biur i mieszkańcom dużych miast, ludziom przemęczonym i zestresowanym.
Chlorofil też pierwszą pomocą przy nagłym, nawet silnym zatruciu lub migrenie.
Inne zastosowanie kosmetyków – co z robić z nietrafionymi kosmetykami?